Over ons

Betere oncologische zorg door beschikbaarheid van de relevante medische gegevens voor alle betrokkenen op de juiste plek op het juiste moment. Dat is de missie van OncoNext. Onder het motto: eenmalige registratie voor meervoudig gebruik. KWF subsidieert de kwartiermakersfase van één jaar, van 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024. In dit jaar gaat OncoNext belangrijke partijen verbinden, proefimplementaties van kansrijke oplossingen uitvoeren, een landelijk implementatieplan opstellen en financiering voor het vervolg zoeken.

Het ontstaan van OncoNext

De kiem van OncoNext werd een paar jaar geleden gelegd door het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON) met steun van zorgadviesorganisatie MedicalPHIT en IKNL. Aanleiding was de frustratie die bij NABON leefde over de moeizame invoering van de landelijke informatiestandaard borstkanker, waarbij het maar niet lukte (en lukt) om het overtypen van gegevens uit te bannen.

MedicalPHIT besloot hier belangeloos op in te springen en samen met de andere initiatiefnemers de problemen en oplossingen in kaart te brengen. Ook communicatieadviesbureau Lodamind zette zich hiervoor in. Dit evolueerde tot een breed landelijk project dat in 2023 subsidie verwierf van KWF voor de kwartiermakersfase van een jaar. Naast borstkanker richt OncoNext zich op darmkanker en hoofd-halskanker. Nu vanuit een nog bredere basis, met penvoering en projectleiding vanuit het Amsterdam UMC en behalve van NABON en IKNL ook actieve inhoudelijke betrokkenheid van NFK, HealthRI, FMS, Kanker.nl en RIVM.

Projectorganisatie

De projectorganisatie van OncoNext bestaat in het kwartiermakersjaar uit een kernteam, een projectteam en een stuurgroep van vertegenwoordigers vanuit betrokken tumorsoorten en organisaties.

Stuurgroep

De stuurgroep stuurt op hoofdlijnen en de stuurgroepleden treden op als ambassadeurs voor OncoNext binnen hun eigen organisatie en daarbuiten. De stuurgroep bestaat uit:

Guido van den Broek

Nederlandse Werkgroep Hoofd-halstumoren (NWHHT)

Irene Dingemans

Nederlandse Federatie van Kanker-
patiënten verenigingen (NFK)

Leone Flikweert

Health-RI

Miriam Koopman

Werkgroep Harmonisatie Colorectaal

Carla Meeuwis

Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Annemarie Trompert

Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA)

Jurrian van der Werf

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Arjen Witkamp

Platform Oncologie SONCOS van de Federatie Medisch Specialisten

Vacature

Oncologie-
netwerken Nederland i.o.

Kernteam

Het kernteam voert de dagelijkse leiding over het project en bestaat uit:

Eefje van Kessel

Amsterdam UMC

Projectleider

Carolien Bouma

Synteze

Kwartiermaker

Louwke Meinardi

Communicatie

Communicatiemanager

Aniek Willems

Amsterdam UMC

Projectsecretaris

Projectteam

Het projectteam bestaat uit het kernteam, aangevuld met de volgende experts:

Anne Steutel

IKNL

Lonneke Vermeulen

IKNL

Vacature

Health-RI

Amy Heeren

MedicalPHIT

Lana Aziz

SeederdeBoer

Yoen van der Linden

SeederdeBoer